De inspanningstest geeft de sporter voldoende informatie voor:
- bepaling van de drempelwaardes voor de training (Aerobe en Anaerobe drempels)
- gerichte, individuele trainingsprogramma’s samen te stellen
- controle of een sporter door training de gewenste vooruitgang boekt.
- controle op mogelijke oorzaken waarom een sporter onvoldoende progressie maakt
Het is daarbij van belang om zo veel mogelijk sportspecifiek te testen. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om een voetballer te testen op een fiets.
Wanneer we verschillende testmomenten met elkaar willen vergelijken, dan is standaardisatie van de testomstandigheden een vereiste. Denk onder andere aan standaardisatie van het gebruikte protocol, afstelling van de fiets, enz. Dit is de reden dat er vaak in een laboratorium wordt getest en niet in het veld.
Doel
Afhankelijk van het doel wordt een keuze gemaakt uit de te gebruiken tests. Voor het betrouwbaar bepalen van de drempelwaarden gebruiken we het liefst de lactaattest. In sommige gevallen (bij ouderen of mensen die slecht belastbaar zijn) volstaat een indirecte bepaling van de conditie door bijvoorbeeld een ‘Astrand test’. Het nadeel van deze tests zijn dat ze minder betrouwbaar zijn en geen drempelwaarden geven.
Een lactaat test is relatief goedkoop, betrouwbaar en geeft voldoende informatie voor analyse van de conditie en drempelwaarden voor het samenstellen van trainingsschema’s. Deze test is geschikt voor zowel de topsporter als de recreatieve sporter.
Werkwijze Lactaattest
De test duurt ongeveer een uur en bestaat uit:
- Medische screening en eventueel aanvullend lichamelijk onderzoek
- Bepaling biometrische eigenschappen (lengte/gewicht/vetpercentage/etc)
- Afwerken lactaat test volgens protocol
- Nabespreking resultaten
Het protocol gaat volgens een stapsgewijze verhoging van de belasting (fietsend of lopend) waarbij om de 3, 5 of 8 minuten (afhankelijk van niveau) een of twee bloed druppels uit de vinger of uit de oorlel wordt afgenomen. Deze bloeddruppel wordt direct geanalyseerd op de hoeveelheid aanwezig lactaat. Tegelijkertijd wordt de hartfrequentie gemeten en het geleverde vermogen.
Deze gegevens worden vervolgens uitgezet in een grafiek.
Rapportage
Naar aanleiding van de test worden de gegevens geanalyseerd en wordt een rapportage opgesteld met de testuitslag, interpretatie van de gegevens en een trainingsadvies.
Vervolgafspraak
Tijdens de vervolgafspraak van een half uur wordt de uitgebreide rapportage met testgegevens en individuele trainingsadviezen besproken. De test kan een onderdeel zijn van een (fysiotherapeutische) revalidatie maar kan ook los worden afgenomen. In sommige gevallen kan de test (gedeeltelijk) vergoed worden uit de aanvullende verzekering.
Wilt u meer informatie of wilt u zich inschrijven? Bel of stuur dan een e-mail naar onze hoofdvestiging: info@gofysio.nl.
Voorbereiding
Op de dag van de test moet u goed uitgerust zijn. Train een aantal dagen voor de test dus niet te zwaar. Eet goed en neem voldoende nachtrust. Vermoeidheid zal de test namelijk negatief beïnvloeden. Voor de test moet u goed gegeten hebben maar neem geen grote maaltijd meer twee uur voor de test.
Handig om te weten en/of mee te nemen:
- bidon
- handdoek
- draag makkelijk zittende sportkleding (eventueel een fietsbroek).
- Als u een fietstest doet neem dan het liefst uw eigen fietsschoenen met klikpedalen mee. U zult beter presteren.
Indien u wenst kunt u na afloop gebruik maken van onze douches.
Houdt er rekening mee dat er druppeltjes bloed wordt afgenomen uit de oorlel.
Heeft u meer vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Tarieven
De tarieven vind u op onze tarievenpagina.