Oefentherapie Cesar is een behandelmethode die gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van houding en beweging. Vaak komen lichamelijke klachten voort uit een niet optimale houding en manier van bewegen, zoals verkeerd tillen, slenteren of langdurig met een laptop of computer werken. Ook kan een ziekte of lichamelijke afwijking klachten veroorzaken. Als dit zich uit in pijnklachten, kan dit een grote belemmering in uw kwaliteit van leven zijn.
Wat doet de oefentherapeut?
De oefentherapeut richt zich op het aanleren van een andere houding en het trainen van spieren die hierbij nodig zijn. Verder krijgt u oefeningen om soepeler te worden en/of te kunnen ontspannen. Dit heeft als doel de activiteiten die u wilt doen weer klachtenvrij kunnen uitvoeren.
Welke houdingsklachten behandelt de oefentherapeut
U kunt terecht bij de oefentherapie voor alle houdingsklachten zoals:
- Nekschouder- arm- en hoofdpijnklachten
- Lage rugklachten
- Bekkenproblematiek
- Neurologische klachten
- Been- knie- en voetklachten
- Artrose en reumatische klachten
- Scoliose
- Houdingsafwijkingen zonder klachten
- Loop- en balanstraining
Heeft u een verwijzing nodig?
Oefentherapie is net zoals fysiotherapie toegankelijk met een verwijzing van huisarts of specialist, of zonder verwijzing via directe toegang. Verder wordt oefentherapie vanuit dezelfde aanvullende verzekering vergoed als fysiotherapie.
Enkele voorbeelden uit de praktijk van de oefentherapeut
Overbelasting
Michelle heeft al jaren last van pijn in haar linkerschouder en -arm. In haar werk achter de balie van een apotheek beperken deze klachten haar behoorlijk, wat het werkplezier vermindert. Michelle blijkt een inactieve houding te hebben, waardoor ze onbewust heeft aangeleerd haar nek- en schouderspieren bovenop de schouder te veel te gebruiken, met totale overbelasting van deze spieren tot gevolg. Met behulp van lichte oefeningen traint ze een gezondere houding en leert zij andere spieren te gebruiken voor het optillen van de armen, waardoor de overbelasting wegblijft. Ook wordt Michelle zich bewust van de bewegingen die zij maakt als zij aan de balie werkt. Samen met haar oefentherapeut bedenkt zij haalbare alternatieven. Michelle verbetert voldoende om haar werk voortaan pijnvrij te kunnen doen. Na een tijdje worden de nieuw aangeleerde bewegingen een tweede natuur voor haar.
Scoliose
Sunita is 21 jaar en werkt in de ouderenzorg. Echter vallen het bukken en tillen haar steeds zwaarder en aan het einde van de dag heeft ze steeds vaker rugpijn. Haar collega’s bekritiseren haar op haar slechte rug. Sunita heeft sinds haar tienerjaren een scoliose, een bocht in de wervelkolom, waar ze eigenlijk nooit last van had tot nu toe. Met behulp van de oefentherapeut snapt Sunita het patroon waarin haar rug beweegt, en bij welke bewegingen ze in haar werk haar rug forceert. Door alternatieven toe te passen wordt de belasting op haar rug eerlijker verdeeld. Ook leert Sunita tegenbewegingen waarmee ze haar eigen rug los kan houden waardoor de rug beter in balans komt. Hiermee zorgt Sunita er zelf voor dat haar scoliose niet erger wordt in de toekomst en durft ze weer zwaar te tillen.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Kan de oefentherapeut iets voor u betekenen? Neem contact met ons op via info@gofysio.nl of bel naar 030-6585901