Bereid uw kind goed voor op de wintersport

 

 

Met deze oproep willen fysiotherapeuten de ouders van kinderen die op wintersport gaan, behoeden voor ongevallen. Want, met name jonge snowboarders krijgen met blessures te kampen: ruim de helft van de geblesseerden is tussen de 10 en 19 jaar. Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) kan een goede voorbereiding het risico op een blessure enorm verminderen.

Medische kosten en economische schade


Volgens de cijfers van VeiligheidNL, raken er ieder jaar in totaal ca. 61 duizend skiërs en 29 duizend snowboarders (waarvan 54% tussen de 10 en 19 jaar) geblesseerd. De medische kosten hiervoor bedragen zo’n drie miljoen euro per jaar. Ook de economie ondervindt hier schade van, bijvoorbeeld, omdat men zich vanwege deze blessure ziek melden. Het economische kostenplaatje loopt richting de vijf miljoen euro op jaarbasis. Men gaat er echter van uit dat de werkelijke kosten aanzienlijk hoger liggen; in het buitenland gemaakte kosten worden in deze berekeningen buiten beschouwing gelaten.

Goede voorbereidingKniebehandeling GoFysio


Volgens sportfysiotherapeut Rik Geus, zijn knieblessures zoals gescheurde kruisbanden, gevolgd door schouder- en polsblessures, de meest voorkomende klachten.“Een deel van de blessures hoort bij de sport, maar een goede voorbereiding maakt echt verschil”, aldus Geus. Geus, die tot drie keer toe, de Nederlandse sporters als fysiotherapeut begeleid heeft tijdens de Olympische Winterspelen, geeft de volgende (voorbereidende) tips:

1. Bereid je fysiek goed voor. “Skiën of snowboarden is een activiteit die wezenlijk verschilt van hardlopen of fietsen. Je gebruikt en belast andere spieren en gewrichten. Een goede algehele conditie is daarom niet voldoende. Voorbereiden kan thuis, door in een hoek van negentig graden tegen een muur aan te gaan zitten, totdat je spieren verzuren. Er zijn ook speciale sneeuwfitprogramma’s, tegenwoordig ook in sportscholen. Een deel kan online worden gevolgd.”

2. Zorg voor goed materiaal. “Ik hoor vaak dat mensen om kosten te besparen de ski’s van de buurman lenen. Let er dan goed op dat de ski’s passen en dat je de ski’s en de bindingen goed instelt. Dat is afhankelijk van je gewicht en ervaring. Een ski moet losschieten als je een vreemde manoeuvre maakt.”

3. Verdiep je in het gebied. “’s Ochtends uit het raam kijken om te bepalen of je een zonnebril moet meenemen is niet voldoende. In bijvoorbeeld de Dolomieten staan veel sneeuwkanonnen. Er is een groot verschil in stroefheid tussen voorjaarssneeuw en kunstsneeuw. Het verschil is net zo groot als tussen echt gras en kunstgras. Ook is het belangrijk om te kijken waar de EHBO-post of het ziekenhuis is.”

4. Neem ter plekke les. “Neem les, gewoon doen. Even je techniek een boost geven. De skileraar kan je meteen vertellen welk type sneeuw er ligt en wat de karakteristieken van het gebied zijn.”

Volgens Geus lopen skiërs meer risico’s op knieblessures en hebben snowboarders grotere kans op polsblessures, maar ook op enkelblessures door de zachtere schoenen die zij dragen. Ondanks dat snowboarders dus relatief vaker geblesseerd raken, zijn de blessures van skiërs daarentegen, meestal ernstiger.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: persbericht KNGF 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.