Brein zwaarlijvige kinderen werkt hen tegen bij verleidingen

Wetenschappers van de universiteit van Vermont hebben na uitgebreide studies ontdekt dat kinderen met een te hoge BMI een dunnere prefrontale contex hebben. Hierdoor zou het volgen van een gezond eetpatroon voor hen moeilijker zijn dat dit voor kinderen met een normaal gewicht zou zijn.

Ten behoeve van deze studie werden de hersenscans van 3000 negen- en tienjarige kinderen met een te hoge Body Mass Index (BMI), bestudeerd. (De BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte.) Vervolgens werden deze scans vergeleken met die van leeftijdsgenootjes zonder overgewicht.                                                                                                                                           

De prefrontale context speelt een belangrijke rol in het vermogen om het gedrag te beheersen. En omdat deze kleiner is bij zwaarlijvige kinderen, zouden deze kinderen minder geneigd kunnen zijn om gezonde (eet)keuzes te maken. Echter, de wetenschappers konden niet aantonen of het nou de obesitas is die de dunnere cortex veroorzaakt of omgekeerd.

De kinderen moesten ook vier taken uitvoeren waarbij de prefrontale cortex een belangrijke rol speelt, zoals het sorteren van kaartjes en het ordenen van een lijst met woorden. De zwaarlijvige kinderen scoorden op drie van de vier tests slechter  dan hun leeftijdsgenoten met een normaal gewicht.

Meer onderzoek nodig

“De resultaten suggereren dat een hogere BMI gelinkt kan worden aan een andere vorming van de prefrontale cortex en verminderde uitvoerende functies zoals besluitvorming. We weten niet in welke richting de relatie van slechte besluitvorming óók hun slechte keuzes qua voeding gaat, noch suggereren we dat mensen met obesitas niet zo slim zijn als mensen met een gezond gewicht. Concreet bewijs dat obesitas de ontwikkeling van de hersenen beïnvloedt of omgekeerd is schaars. Er zijn veel kleinere studies gedaan die gemengde resultaten opleveren. Er is op dit gebied nog veel onderzoek nodig om het verband volledig te kunnen begrijpen. Er zijn immers nog andere factoren die ervoor zorgen dat kinderen te zwaar zijn zoals onder andere hun sociaal-economische afkomst”, aldus de wetenschappers.

Door: Dorothy Looman
Bron: AD.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.