Aandoeningen

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt zoals het woord al aangeeft door verhoogde spierspanning van de nek en schouders

Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een langdurige onjuiste houding. Daarom hebben kantoormedewerkers of studenten vaak te maken met spanningshoofdpijn.

Spanningshoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijnklachten beginnen vaak zonder duidelijke oorzaak

In het begin gaan er dagen of weken voorbij dat er geen klachten zijn. In deze fase is er ook niet veel pijn; maar meer een zwaar, gespannen gevoel in het hoofd, soms een lichte hoofdpijn en wat stijfheid in de nek. Geleidelijk neemt vervolgens de intensiteit en de frequentie van de klachten toe. Als gevolg daarvan kan dit resulteren in hoofdpijn of nekklachten of in een combinatie van beiden. Dit proces kan jaren duren en resulteren in continu aanwezige, zeurende hoofdpijn. In het begin reageren de klachten goed op lichte medicatie zoals paracetamol, maar na verloop van tijd helpen ook zware medicijnen niet voldoende.

Typerend is dat de klachten bij het wakker worden of vlak na het opstaan al aanwezig zijn. Soms is dat eerst nog slechts een duf, zwaar gevoel dat dan later overgaat in hoofdpijn. Vaak is de nek wat stijf, bij het over de schouder kijken trekken de spieren een beetje. Ook het naar beneden kijken (kin op de borst) en het omhoog kijken kan een trekkend gevoel in de nek veroorzaken en/of onaangenaam zijn. Soms vinden de mensen hun nek zelf niet pijnlijk, maar dan kan een huisarts of therapeut meestal wel vaststellen of er toch een relatie is met de nek.

Spanningshoofdpijn GoFysio

Hoofdpijn veroorzaakt door Triggerpoints

Het onjuist gebruik of zwakte van de nekspieren speelt een rol bij het ontstaan en in stand houden van spanningshoofdpijn

Spanningen en pijnlijke verhardingen in spieren kunnen leiden tot hoofdpijn. Bijvoorbeeld kan er sprake zijn van de zogenoemde ‘triggerpoints’. Dan zijn er erwtvormige verhardingen in de spieren die deze uitstralende pijn kunnen veroorzaken. Als er op zo’n punt gedrukt wordt, dan is dat zeer pijnlijk en schiet de pijn naar een bij die spier behorend uitstralingsgebied. Dat kan dus ook het hoofd zijn. In de hier getoonde afbeelding zijn de triggerpoints met zwarte kruisjes aangegeven, daarbij is in het rood het uitstralingsgebied van deze spier zichtbaar.

spanningshoofdpijn

Pezen en aanhechtingen

Anteropositie (het naar voren staan van het hoofd) is in veel gevallen een van de hoofdoorzaken van spanningshoofdpijn

Bij langdurig verhoogde spierspanning in de nek lopen ook de daaraan vastzittende pezen het risico geïrriteerd en pijnlijk te worden. Berucht zijn daarbij de aanhechtingen van de pezen van de grote nekspieren op de onderste rand van het achterhoofd. Dit ontstaat wanneer het hoofd in een anteropositiestand (naar voren) staat door bijvoorbeeld het turen naar een monitor. Meestal geven dit soort irritaties lokale pijnklachten, maar als de oorzaak blijft bestaan kan het klachtengebied zich geleidelijk uitbreiden tot over de schedel.

Spanningshoofdpijn

De behandeling bij Spanningshoofdpijn

De behandeling van spanningshoofdpijn gaat in verschillende stappen

De fysiotherapeut van GoFysio zal eerst ingaan op het ontstaan van de hoofdpijnklacht en het zoeken naar de oorzaak. Spanningshoofdpijn ontstaat meestal door langdurige problemen in de houding en/of beweging, een succesvolle behandeling vereist daarom een verandering in houding en beweeggedrag van de patiënt.

Ook wordt er gekeken naar belastende factoren zoals werkhouding, stress en omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn. Dit zijn voorwaarden voor het duurzaam kunnen verminderen van de klachten.

Vervolgens worden enkele stappen doorlopen waarvan enkele hieronder worden beschreven.

Coördinatie training

De belangrijkste stap is het herstellen van de balans tussen de ‘grote’ spieren van de nek en de ‘kleine’ spieren. Uit onderzoek blijkt dat een disbalans tussen deze spieren spanningshoofdpijn kan veroorzaken. De kleine diepe spieren van de nek (hier in groen aangegeven) zijn dan te zwak en de grote oppervlakkige spieren raken hierdoor geprikkeld waardoor zij pijn veroorzaken.

Voor het herstellen van deze balans wordt een wetenschappelijk oefenprotocol gevolgd waarbij de disbalans in 9 weken volledig is verdwenen. Bij de eerste fase van dit oefenprogramma wat Cervico Craniale Flexie Training (CCFT) wordt genoemd maak je (in ruglig) een korte knik met het hoofd. Hierbij wordt met een drukmeter bekeken of je voldoende maar ook weer niet teveel kracht zet. Wekelijks wordt de hoeveelheid druk wat geleverd moet worden verhoogd.

Als deze coördinatie goed genoeg is dan zal dit vervolgd worden met het trainen van de kracht en het uithoudingsvermogen van de nekspieren.

Spanningshoofdpijn GoFysio

Houding is van invloed op spanningshoofdpijn

Een ontspannen basishouding is essentieel voor een blijvend effect van de behandeling. Hierbij is het belangrijk dat deze houding en beweging de spanning van de nek en schoudergordel niet verhogen. Met verschillende tips kun je hiermee direct aan de slag.

Ontspanning van de nek- en schouderspieren

Het ontspannen van de nek- en schouderspieren is onderdeel van de behandeling. Hiervoor kunnen verschillende methodes worden gebruikt. Zo leren we je de juiste rekoefeningen, ontspanningsoefeningen en bewustwordingsoefeningen aan waarmee je zelf aan de slag kunt. Hardnekkige spierverhardingen kunnen eventueel behandeld worden met dry needling, medical taping, massage of fricties. Omdat deze behandeling niet de oorzaak wegneemt is dit alleen maar ondersteunend aan de oefeningen.

Vergroten van de mobiliteit vermindert spanningshoofdpijn

Wanneer je het hoofd niet goed kunt draaien, omhoog of omlaag kunt bewegen, maar ook wanneer de wervelkolom niet goed mobiel is dan moet dit behandeld worden. Manuele mobilisaties door de therapeut ondersteund met mobiliserende oefeningen voor thuis geven in de meeste gevallen snel resultaat. Wanneer de mobiliteit voldoende is gaat het oefenen makkelijker.

Wil je een behandeling voor spanningshoofdpijn?

Heb je al geruime tijd last van (terugkerende) hoofdpijn? Wacht dan niet te lang met de hoofdpijnklachten, er is vaak wat aan te doen. Bel ons gerust voor meer informatie. Je kunt namelijk al binnen enkele dagen terecht voor een gerichte behandeling. Bel: 085 – 06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Manuele therapie
Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.