Krachttrainen tegen diabetes

Onderzoekers van de University of California hebben geconstateerd, dat het niet het gewicht is dat het belangrijkste aandeel in het ontwikkelen van diabetes type 2 heeft. Het is vooral het percentage spiermassa in het menselijk lichaam dat een grote rol speelt in het bepalen van de hoogte van het risico op deze aandoening.

Bij ruim 13.000 volwassenen werd gekeken naar de wisselwerking tussen de spiermassa en de gevoeligheid van de insulinereceptoren.(De plek waar de interactie van insuline met de voor insuline gevoelige cellen, plaatsvindt). Op deze manier zou het ontstaan van diabetes van tevoren al aangeduid kunnen worden. De cijfers spreken voor zich; de studie wees uit dat voor iedere 10% stijging in de verhouding tussen de spiermassa en het totale lichaamsgewicht (met relatief meer spiermassa), zij een stijging van 11% in gevoeligheid van de insulinereceptoren en een daling van 12% van ‘prediabetes’ zagen. De naam zegt het al: ‘prediabetes’ is de voorfase van diabetes. De diagnose ‘diabetes’ is in dit geval nog niet gesteld, omdat nog niet aan alle criteria wordt voldaan.

Maar wat, als je met een trainingsprogramma begint en niet meteen gewicht verliest? Geef dan niet op. “Je gewicht blijft hetzelfde, ondanks dat je vet verliest. In plaats van vet, ontwikkel je spieren waardoor je gewicht hetzelfde blijft”, aldus een onderzoeker. Ook als de diagnose ‘diabetes’ al wel gesteld is, kan krachttraining een zeer gunstige invloed hebben. De spier is namelijk het meest insulinegevoelige weefsel in het menselijk lichaam. Hoe groter de spiermassa, hoe meer glucose men kan verwerken onder invloed van insuline.

Ook voor beweegprogramma’s en professionele begeleiding bent u bij ons aan het juiste adres!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Corpus Mentis                                                                                                                          oefenzaal                                                                                 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.