Omvang spiermassa voorspelt hoe patiënt operatie zal doorstaan

 

 

Volgens arts-onderzoeker en chirurg in opleiding van het Erasmus MC, Jeroen van Vugt, kan in de toekomst
aan de hand van de omvang van de skeletspiermassa van patiënten worden voorspeld hoe de patiënt een operatie zal doorstaan. Hij ontdekte namelijk dat patiënten met een lage spiermassa na een operatie meer complicaties ontwikkelen, minder snel opknappen en grotere kans hebben om te overlijden na de ingreep.

Voor zijn onderzoek vergeleek hij de diagnostische CT-scans van de buik van veel patiënten en markeerde daarin de buik- en rugspieren. (Deze spieren geven een goede indicatie van de gehele spiermassa). Hoe minder goed ontwikkeld de spieren zijn, hoe slechter de conditie is. Het betrof patiënten die op de wachtlijst stonden voor een levertransplantatie en patiënten die aan kanker in het maagdarmstelsel lijden en daaraan geopereerd moesten worden.

Natuurlijk hangt het verlies van spiermassa samen met de ziekte die deze mensen hebben. Maar de conditie die zij hebben voordat ze ziek worden, is waarschijnlijk ook van invloed. Voldoende beweging, gezonde voeding en een mooi gewicht zijn dus niet alleen belangrijk om gezond te blijven, maar ook om beter bestand te zijn tegen ziekten”, aldus van Vugt.

Belangrijk

Een belangrijk onderzoek”, aldus een woordvoerder van Het Erasmus MC. “Als de spiermassa laag blijkt te zijn, kan de patiënt voor en na de operatie worden aangemoedigd om de spiermassa te versterken.”

Toch moet er wel een kanttekening geplaatst worden: Er zijn voorlopig nog geen standaard waarden vastgesteld voor een gezonde spiermassa. Wat voor een 45-jarige vrouw van 1.78 meter lang, of voor een 57-jarige man van 1.98 meter een optimale hoeveelheid spiermassa is, is nog niet bekend.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.