Nederlandse vaatchirurgen kiezen toch vaak voor operatie bij ‘etalagebenen’

In aansluiting op ons bericht van 11 juli jl., kunnen wij u meer vertellen over de pijnlijke aandoening ‘etalagebenen’: Volgens wetenschappelijk onderzoek door het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, kiezen Nederlandse vaatchirurgen bij patiënten met etalagebenen nog te vaak voor een operatie in plaats van looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. (Etalagebenen ontstaan als door slagaderverkalking in de benen te weinig zuurstofrijk bloed de spieren in de benen bereikt.)

Onderzoeker Gert-Jan Lauret leidde het onderzoek en constateerde aan de hand van een landelijke enquête, dat driekwart van de vaatchirurgen patiënten met ‘etalagebenen’ doorverwijzen naar een fysiotherapeut voor looptraining. Hij verbaast zich hierover. “Want”, zo zegt hij, “ in alle internationale richtlijnen staat dat je een patiënt met etalagebenen eerst gesuperviseerde looptherapie moet aanbieden. Eigenlijk zou het dus 100 procent moeten zijn.”

Basispakket

Lauret vermoedt echter, dat het werkelijke aantal doorverwijzingen een stuk lager ligt: “Een aantal vaatchirurgen zal sociaal wenselijk hebben geantwoord. Uit eerder onderzoek naar gedeclareerde zorg bij zorgverzekeraar CZ in 2009 bleek, dat 14% primair voor looptherapie verwezen werd. Bijna een derde kreeg direct een invasieve behandeling, zoals een dotterbehandeling.”

Vaatchirurg in het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar aan Maastricht University, Joep Teijink, denkt te weten waarom veel van zijn collega’s uit andere ziekenhuizen vaak voor een dotterbehandeling kiezen. “De looptherapie is niet opgenomen in het basispakket en te weinig patiënten zijn voldoende aanvullend verzekerd voor de benodigde sessies fysiotherapie”, zegt hij.

Teijink is voorzitter van ClaudicatioNet, het landelijke zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt, kent de problematiek rond dit onderwerp. Hij pleit al langere tijd voor gesuperviseerde looptherapie bij patiënten met ‘etalagebenen’.

Minder duurzaam

Enigszins opvallend is Teijink’s mening over dotterbehandelingen wel te noemen: “Het is al vaak aangetoond dat dotteren in dit geval niet de beste oplossing is. Een dotter geeft weliswaar snel resultaat, maar blijkt minder duurzaam. Bij een derde van de gedotterde beenslagaders keert het probleem binnen een jaar al terug. Daarnaast wordt bij, of rond een dotterbehandeling geen aandacht aan leefstijlverandering besteed. Alleen met gerichte looptherapie onder leiding van geschoolde fysiotherapeuten kan het probleem écht aangepakt worden.

Opvallend, want Teijink is chirurg in opleiding en heeft de ambitie om vaatchirurg te worden. “Ik ben voorstander van het op de juiste indicatie en het juiste moment aanbieden van een dotterbehandeling. En dat is na een traject gesuperviseerde looptherapie en alleen voor die patiënten die daarmee onvoldoende werden geholpen”, legt hij uit.

Beweegprogramma GoFysio

Wilt u weten wat voor u de beste en veiligste manier is om een looptraining te realiseren? Ons team helpt u graag op weg met persoonlijk en professioneel advies!

Bron: Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Geschreven door: Dorothy Looman                                                                             hardloopclinic hardlopen

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.