Preventie RSI: Jong geleerd, oud gedaan

Het lijkt erop dat er steeds meer ouders zijn die vraagtekens zetten bij het intensieve gebruik van spelcomputers en het ‘app’- gedrag van hun kinderen. De hulplijn van de RSI-vereniging krijgt jaarlijks zo’n twintigduizend telefoontjes van verontruste ouders. Bestuursvoorzitter van de RSI-vereniging, Willem Hollander, zegt dat ongeveer 20% van de ouders zich zorgen maakt over de pijnklachten aan vingers en gewrichten bij hun kinderen. Een bijsluiter bij de spelcomputers of mobiele telefoons, waarin gewaarschuwd wordt voor de mogelijke gevaren voor RSI bij kinderen, is volgens hem dan ook essentieel.

Polsgewrichten en vingers

Amerikaanse wetenschappers uitten hun zorg wat betreft het ‘game-gedrag’ bij jongeren eerder al, tijdens een congres van de Europese Bond tegen Reuma. De resultaten van een onderzoek bij kinderen tussen 7 en 12 jaar die langdurig en intensief met de apparaten hadden gespeeld, gaven hier alle reden toe. Hoe jonger het kind, hoe meer pijn het had aan de polsgewrichten en vingers. Vooral spelcomputers als Wii en Xbox zijn debet aan het ontwikkelen van pijnlijke gewrichten.

Een uur gamen per dag

Naarmate kinderen langdurig en vaak gamen, zal de kans op latere klachten waarschijnlijk toenemen. Volgens Erwin Speklé, een in RSI gespecialiseerd ergonoom bij de Arbo Unie, is er geen absolute limiet te geven in aantal uren. Een uur gamen per dag, zou volgens hem echter een acceptabele grens zijn.

RSI-arts Maarten van Essen beaamt dit: “De spieren horen zich gevarieerd te bewegen gedurende de dag, dus lange tijd stilzitten is niet goed. Ouders moeten daarom een grens trekken, het kind tot een pauze dwingen, al zou die voor het ene kind toch anders kunnen liggen dan voor het andere kind.

 

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Spitsnieuws.nl                                                            

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.