World Sleep Day

Afgelopen vrijdag 13 maart, was De Internationale Dag van de Slaap, oftewel, World Sleep Day. Op deze dag stond slaap centraal en lag de focus op belangrijke zaken die met slaap te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid.

Dit jaar luidde het thema: “Sleep Well, Grow Healthy”. Bij een gezonde levensstijl hoort een goed slaapritme. Dit geldt voor zowel kinderen, als volwassenen en bejaarden.

Wist u trouwens dat…


…hoe minder u slaapt, des te meer rimpels u ontwikkelt?
Een chronisch slaaptekort is slecht voor de gezondheid. Minder bekend is dat slaaptekort het ontstaan van fijne lijntjes in de gezichtshuid bevordert. Een deel van de normale huidveroudering wordt ’s nachts weer hersteld. Behalve bij langdurig slaaptekort; dan stagneert dit natuurlijke proces. Bovendien verhoogt slaaptekort het cortisol in het bloed, waardoor de werking van het huidverstevigend collageen wordt belemmerd.

…men door slaaptekort sneller dik wordt?
Slaaptekort leidt tot een verstoorde stofwisseling en een verkeerde balans tussen de hormonen greline en leptine. Greline geeft de trek in eten aan, en leptine waarschuwt het lichaam wanneer er genoeg is gegeten. Slaaptekort zorgt voor meer greline en minder leptine. De eetlust neemt dus toe, terwijl de spijsvertering niet goed werkt.

…maar ook door te veel licht in de slaapkamer?
Een goed verduisterde kamer is belangrijk voor een goede slaap. Zelfs dat kleine beetje kunstlicht van de wekker, verstoort volgens diverse onderzoeken het slaap-waakritme van de mens. Bovendien vermoedt men dat nachtelijk licht ook leidt tot een slechtere stofwisseling en een verstoorde celdeling.

…veel daglicht voor goede nachtrust zorgt?
Wie overdag wordt blootgesteld aan veel daglicht, maakt ’s avonds voldoende van het slaaphormoon melatonine aan. Echter, fel licht in de avond remt de melatonineproductie juist af. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u ’s avonds laat achter een computerscherm zit.

…slechte slaap voor een slecht geheugen zorgt?
Aangetoond is, dat een nacht slecht slapen een negatief effect op de werking van het geheugen heeft. Dit heeft te maken met het goed kunnen opslaan van belangrijke informatie van bepaalde hersenfuncties bij een goede, diepe slaap. Moet u veel studeren? Probeert u dan een lichte, verstoorde slaap te voorkomen!

…slaap en sport elkaar helpen?
Wie met moeite in slaap valt of een heel lichte slaap heeft, kan de slaap flink verbeteren door minstens vier keer per week twintig minuten te sporten, aldus de resultaten van een onderzoek naar de verhouding tussen bewegen overdag en de kwaliteit van de slaap. Wanneer u beter slaapt krijgt u bovendien meer zin om te sporten. hierdoor houden bewegen en lekker slapen elkaar in stand.

 …een banaansmoothie beter is dan melk?
Een glas warme melk kan de slaap een beetje bevorderen door het aanwezige aminozuur triptofaan. Dit is een grondstof voor het slaaphormoon melatonine. Het meeste van het triptofaan wordt echter tegengehouden door de bloed-hersenbarrière. Wie wat lichte koolhydraten bij de melk neemt, bijvoorbeeld een cracker, maakt het brein ontvankelijker voor triptofaan. Of neem een banaan, waarin zowel triptofaan als koolhydraten zitten. Een Australisch onderzoek vertelt ons dat het drinken van melk/banaansmoothie voor het slapen gaan, nog beter werkt!

…uitslapen niet gezond is?
Als te weinig slaap ongezond is zou je denken veel slaap gezond is.Voldoende slaap wel inderdaad, maar niet te veel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die vaak langer dan acht uur slapen, meer dan gemiddeld dezelfde slaapklachten hebben als mensen die te kort slapen. Lang slapen verstoort het bioritme en ontregelt de geheugenfuncties.

…de reden dat pubers uitslapen is,
dat pubers meer slaap nodig hebben dan volwassenen. Over het algemeen worden ze echter pas laat in de avond slaperig. Het gevolg is dat ze moeite hebben met opstaan en graag uitslapen. Het nadeel daarvan is dat ze in de ochtend te weinig daglicht krijgen, waardoor ze pas laat weer slaperig worden. Een vicieuze cirkel dus….

…niemand in één ruk door slaapt?
De gedachte dat je pas een goede nachtrust hebt gehad als je in één ruk doorslaapt, is een misvatting. Bij een normale slaap wordt een mens een aantal keren per nacht wakker. Van deze waakmomenten ben je je niet altijd bewust. Normaal gesproken ervaart een mens vijf cycli van diepe slaap, die elk ongeveer anderhalf uur duren. Na elke cyclus ontwaken we even. Bovendien worden we tussentijds nog regelmatig korte tijd ‘half-wakker’.

…ergernis de slaap verstoort?
Niet kunnen slapen omdat je je ergert aan je snurkende partner… Gemiddeld missen mensen die zich op de één of andere manier ergeren aan het slaapgedrag van hun partner, zo’n twee uur slaap per nacht. Uit Brits onderzoek is gebleken dat het trekken aan het dekbed door de zich omdraaiende partner, de meest voorkomende ergernis is.

…social media in de late uurtjes voor leerproblemen zorgt?
Handig, in bed nog even via de smartphone of tablet iets mailen of ’twitteren’. Maar, funest voor een goede nachtrust! Onderzoekers in de VS zeggen dat het versturen van tekstberichten in de late uurtjes vooral bij pubers, schrikbarend toeneemt. Gevolg: leer- en concentratieproblemen overdag.

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                                     Geen foto
Bron: Gezondheidsnet.nl

 

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.